Analiza izmjerenih vrijednosti glukoze u krvi u MATLAB-u : završni rad - Kuščević, Vesna (V. Kuščević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Dijabetes je bolest čije posljedice mogu ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje bolesnika. Ukoliko dođe do komplikacija, one mogu utjecati na kvalitetu života i životni vijek. Upravo zbog toga ova bolest zahtijeva redovito praćenje i regulaciju bolesti. Dostupnost elektroničkih rezultata mjerenja omogućava akumulaciju velikih količina podataka kojima mogu pristupiti svi uključeni u liječenje (liječnici, pacijenti i sl.). Štoviše, s obzirom da je dijabetes bolest koja traje cijeli život, čak i podaci jednog pacijenta mogu biti brojni a njihova interpretacija kompleksna. Zbog navedenih razloga postoji čitav niz metoda i alata koji su dizajnirani i izvedeni za praćenje podataka o razini glukoze u krvi "od kuće". Osim statističkih metoda, glavne metode korištene u ovom radu su modalni dan (grupiran prema danu u tjednu, mjesecu u godini te prema tome je li dan bio radni ili neradni) i graf trenda. Modalni dan je prikaz standardnog dana koji prikazuje vrijednosti mjerenja podijeljena u kategorije određene satima u kojima su mjerene. Graf trenda ilustrira vrijednosti mjerenja poredane slijedno. Sve navedene funkcije su izvedene kao MATLAB funkcije. Rad također stvara temelj za dubinsku analizu podataka koja omogućuje temeljitiju obradu podataka o razini glukoze u krvi.