Dinamičko generiranje animacijske sekvence u virtualnom okruženju temeljeno na podacima : diplomski rad - Kurjan, Karla (K. Kurjan, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom je radu opisano kako dinamički stvarati animacije u virtualnom okruženju. S obzirom na to da su animacije temeljene na podacima, podaci o animacijskoj sekvenci čitaju se iz ulazne datoteke i prikazuju u sceni. Animacije se temelje na spajanju i rastavljanju opreme, a cjelokupna ideja je da osobe koje izvršavaju taj posao ne moraju čitati uputstva niti raditi druge stvari koje oduzimaju puno vremena. Jedino što trebaju napraviti je pogledati animacijsku sekvencu koja prikazuje kako izvršiti pojedini zadatak. Korišteni alati i tehnologije su Unity, Blender i JSON. Unity služi kao pogonski sustav za pokretanje i izvršavanje animacija, a programska podrška ostvarena je korištenjem programskog jezika C#. U Blenderu su napravljeni modeli nad kojima su napravljeni i testirani razni scenariji animacijske sekvence, a JSON je format u kojem mora biti napisana ulazna datoteka. Nakon ukratko objašnjenih korištenih alata i tehnologija, definirane su specifikacije sustava koje krajnji proizvod mora ispunjavati. Na temelju tih su specifikacija napravljeni modeli rješenja. Osim implementacijskog modela rješenja sustava, osmišljeni su struktura i sadržaj ulazne datoteke kako bi svaka animacija bila jednoznačno definirana s ciljem uspješnog i preciznog izvršavanja u sceni. Implementacija sustava podudara se s modelom rješenja. Njezine komponente detaljno su objašnjene u posljednjem poglavlju ovog rada.