Objektivna i subjektivna mjerenja iskustvene kvalitete mobilnog višekorisničkog video poziva ostvarenog putem tehnologije WebRTC : završni rad - Lisica, Magdalena (M. Lisica, 2018)
Sažetak na hrvatskom: WebRTC (Web Real Time Communication) je besplatan projekt, otvorenog koda, koji omogućuje web preglednicima i mobilnim aplikacijama komunikaciju u stvarnom vremenu (RTC) putem jednostavnih sučelja za programiranje aplikacija (API-ja). To omogućava Web preglednicima audio i video komunikaciju preko P2P(peer-to-peer) veza, eliminirajući potrebu za instalacijom dodataka ili preuzimanju izvornih aplikacija. Google, Microsoft, Mozilla i Opera su među preglednicima koji podružavaju WebRTC, koji standardizira World Wide Web Consortium (W3C) i Internet Engineering Task Force (IETF). Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) definira QoE kao "Ukupnu prihvatljivost aplikacije ili usluge, kako ih krajnji korisnik percipira". Kako bi ispitali iskustvenu kvalitetu provedeno je testiranje u kojem se razmatrao utjecaj rezolucije, FPS i brzine prijenosa za vrijeme mobilnog višekorisničkog poziva ostvarenog tehnologijom WebRTC. Provođenjem testiranja, u kojem je sudjelovalo 27 ispitanika, prikupljene su objektivne i subjektivne mjere iskustvene kvalitete. Iz prikupljenih podataka izvedeni su zaključci o ovisnosti iskustvene kvalitete o kvaliteti usluge kada se koristi tehnologija WebRTC.