Automatizacija modela peći s pneumatskim kliznim vratima upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 u programskom jeziku FBD : završni rad - Lipnjak, Mario (M. Lipnjak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Završni rad sadržava kratki teorijski uvod o tome što je to programirljivi logički kontroler (PLC), čemu služi te koje su njegove mogućnosti po pitanju upravljanja te komunikacije s ostalim uređajima. Za realizaciju sustava automatizacije koristi se programirljivi logički kontroler Siemens S7-1500 i programski alat TIA Portal koji sadržava alate STEP 7 za izradu programa te WinCC za izradu sučelja čovjek-stroj (HMI). Glavni dio rada sastoji se od izrade algoritma upravljanja modelom peći s pneumatskim kliznim vratima koji se programira upotrebom programskog jezika FBD (funkcijski blokovski dijagram). Programski kod je strukturiran u funkcije (FC) koje se bezuvjetno izvode u organizacijskom bloku 1 (OB1) s cikličkim neprestanim ponavljanjem. Upravljanje modelom peći izvršava se pomoću načinjenog HMIom.