Model transakcijskog grafa blockchain sustava : diplomski rad - Grković, Jakov (J. Grković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrađeni su osnovne funkcionalnosti blockchain sustava najpopularnije kriptovalute Bitcoin. Pod pretpostavkom da jedan korisnik u mreži stvara jednu transakciju, napravljene su sedmodnevne promjene mreža transakcija temeljene na principima teorije grafova, gdje su korisnici mreže predstavljeni kao čvorovi, a njihove međusobne transakcije kao veze. Na takvim vremenskim promjenama mreže izračunata su određena statistička svojstva mreža, kao što su veličina mreže, centralnost, koeficijenti grupiranja i ''Rich Club'' koeficijenti na temelju kojih je zaključeno kao se Bitcoin mreža razvija kao scale free mreže. Također napravljen su prediktivni linearni modeli koji samo na temelju statističkih svojstava sedmodnevnih promjena u mreži mogu uspješno estimirati volatilnost i cijenu bitcoina u sljedećih sedam dana, čime pokazana zavisnost između distribucije bitcoina u mreži i njegove vrijednosti.