Izgradnja karte mobilnim robotom Turtlebot rotirajućim laserskim senzorom udaljenosti : završni rad - Liović, Karlo (K. Liović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Mapiranje je jedan od ključnih zadataka kada su u pitanju mobilni roboti. U prošlosti, mapiranje prostora je izvedeno koristeći precizne, ali i skupe senzore. Razvojem elektronike je omogućilo nabavu sličnih senzora po prihvatljivijoj cijeni. U ovom radu, zadatak je izgradnja karte nepoznatog prostora koristeći mobilni robot, specifično Turtlebot3 Burger. Robot je opremljen laserskim senzorom LDS-01 pomoću kojeg stvara 2D kartu prostora koristeći već poznate SLAM metode. U radu je dan uvod u Robotski operacijski sustav (ROS), opis robota koji je korišten te je objašnjen način na koji je mapiranje prostora postignuto. Na kraju su prikazani rezultati dobiveni različitim metodama.