Analiza MATLAB/SPS softverskog okruženja za potrebe modeliranja i simulacije hidroenergetskih sustava : završni rad - Kukić, David (D. Kukić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Rad kreće od osnova elektroenergetskog sustava – raznih vrsta elektrana koje zajedno rade kako bi najpouzdanije dostavljali energiju potrošačima. Obavljena je općenita analiza elektroenergetskog sustava te stavljanje određenih vrsta elektrana u određene uloge. Predstavljan je i analiziran MATLAB/SPS programski paket što opširnije i detaljnije. Nakon predstavljanja SPS paketa predstavljeni su svi elementi korišteni u simulacijama u detalje. Dane su slike sa parametrima većine elemenata te nekoliko slika općenito o sustavu za uvod. Nakon obrade i analize samog SPS paketa, provedene su simulacije dvije hidroelektrane zajedno na mreži. Prikazane su njihove snage i karakteristike tokom simulacije. Nakon toga u sustav je uključena i vjetroelektrana za koju je napravljena distribucija vjetra za simulaciju. Promotren je utjecaj vjetroelektrane na sustav ukupno te na pojedinače hidroelektrane te su promotrene snage i vrtnje svakog od generatora. Zaključeno je da je hidro-vjetro sustav zadovoljavajući čak i uz poneke probleme stabilnosti, te spada u obnovljive izvore energije, što je u današnje vrijeme cijenjena vrijednost i bitna karakteristika.