Nelinearni model dvotaktnog benzinskog motora za bespilotnu letjelicu : završni rad - Kutleša, Ivo (I. Kutleša, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je identifikacija nelinearnog modela dvotaktnog benzinskog motora DLE-111 za bespilotnu letjelicu. Model je identificiran pomocu MLP (Multi Layer Perceptron) neuronske mreže. Ulaz u neuronsku mrežu je trenutni gas izražen u postotku i 5 prethodnih stanja (5 parova gas-brzina) kako bi se simulirala dinamika sustava. Izlaz je trenutna brzina. Odstupanja brzine modela motora ne prelaze 30 okretaja u minuti. To je prihvatljivo jer se brzina motora krece od otprilike 1000 do 7500 okretaja u minuti.