Jednostavni model evolucije mreže financijskih transakcija : završni rad - Krivošić, Domagoj (D. Krivošić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Proucˇavanje svakodnevnih financijskih transakcija je vrlo ogranicˇeno, jer se po- daci o transakcijama smatraju povjerljivima pa nisu dostupni. U ovom radu analizi- ramo mrežu transakcija kriptovalute Bitcoin, cˇija je cijela povijest transakcija javno dostupna. Transakcije proucˇavamo u kontekstu teorije grafova, gdje korisnike pred- stavljamo cˇvorovima grafa, a transakcije izmed ̄u njih bridovima. U radu prvo pro- lazimo kroz razlicˇite modele kompleksnih mreža, od jednostavnijih, koji su bitni za razumijevanje složenijih, do složenijih, koji su direktno primjenjivi na analizu Bitcoin mreže. Nakon toga navode se primjeri mreža iz stvarnoga svijeta te poveznica tih mreža s objašnjenim modelima. Analizu Bitcoin mreže zapocˇinjemo analizom distri- bucije stupnjeva cˇvorova mreže i njenom evolucijom kroz vrijeme, posebno za ulazne i za izlazne cˇvorove. Zatim promatramo evoluciju koeficijenta grupiranja i prosjecˇne duljine puta te povec ́anje broja cˇvorova (korisnika) i broja bridova (transakcija) u mreži kroz vrijeme. U zakljucˇku povezujemo dobivene rezultate s opisanim modelima.