Upravljanje uslugama u Internetu stvari : diplomski rad - Krivić, Petar (P. Krivić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Velikim brojem usluga razvijenim u području Interneta stvari otkriveni su novi zahtjevi čijom bi se implementacijom dodatno povećala kvaliteta ovakvih rješenja. Interakcija korisnika i senzorskih čvorova, kojom bi se ostvarila upravljivost rada takvih uređaja, jedna je od mogućnosti za podizanje kvalitete ovakvih rješenja. Studijskim primjerom pokazan je jedan načina za implementaciju ovakvog rješenja. Razvijenim sustavom kojeg čine poslužitelj, mrežni prilaz i senzorski čvorovi omogućuje se korisniku upravljanje uslugama na samim senzorskim čvorovima. Rješenje je implementirano na dva načina, koristeći protokol HTTP i koristeći protokol MQTT. Time su prikazane različite mogućnosti za komunikaciju entiteta na Webu u ovakvim sustavima, a odabir jednog od njih ovisit će o namjeni koja se želi postići i okolini u kojoj se rješenje implementira.