Sigurnost u programski upravljanim mrežama korištenjem pristupnih lista : diplomski rad - Kristić, Pero (P. Kristić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Kako se mrežni promet iz godine u godinu sve više povećava, nastoji se naći način kako što bolje iskoristiti resurse koji se koriste. Jedno od tih rješenje je i virtualizacija uređaja, komponenti i funkcija kojom se mogu postići dosta bolje performanse mreže. Integracija takvih sustava u tradicionalne mreže je nezgodna te tu nastupa koncept pod imenom SDN. Samim time što se izdvaja logika iz mrežnih uređaja na višu razinu (kontrolna razina) omogućava se apstrakcija resursa i stvaraju odlični uvjeti za integraciju s uređajima i tehnologijom temeljenoj na virtualizaciji. Također jedna od velikih prednosti takvih sustava osim apstrakcije resursa je i to da se sustav logički, ali ne nužno i fizički centralizira te se time omogućuje lakši nadzor i upravljanje mrežnim resursima. Jedan od mnogih kontrolera je i APIC-EM koji mrežnim inženjerima omogućava jednostavan pristup svim uređajima, prikaz topologije i popisa uređaja te automatizirani način provođenja mrežnih pravila na više uređaja odjednom. Time se štedi vrijeme i novac, jer inženjer više ne mora ići od uređaja do uređaja i ručno se spojiti da bi konfigurirao neka pravila, nego se to sve obavlja preko kontrolera. Svaki kontroler ima sučelje preko kojeg prima zahtjeve korisnika te ih procesuira i provodi putem sučelja za komunikaciju sa svim mrežnim uređajima. Centralizacija logike u ovom konceptu dovodi do toga da se dovodi do detaljnije brige za zaštitu samog kontrolora, te da se treba pažljivo i ciljano pristupati pri određivanju sigurnosnih pravila kako se time ne bi naštetilo funkcionalnosti mreže. Jedan od načina implementacije sigurnosti je putem pristupnih lista, kojima se može napraviti filtracija prometa i time izolirati nepoželjan promet u dijelovima mreže gdje je to bitno. Već prije spominjani kontroler ima mogućnost pregledanja pristupnih listi, njihove konfiguracije putem REST zahtjeva. Iz toga se mogu lakše iščitati konflikti, implementirati nova pravila ili obnoviti stara. Cilj projekta je bio napraviti aplikaciju koja koristi APIC-EM kontroler za nadzor i upravljanje mreže. Aplikacija se sastoji od više modula od kojih je jedan prikazivanje i konfiguracija pristupnih listi. Modul bi također trebao omogućiti i integraciju s detaljnijim sigurnosnim sustavima ili aplikacijama kako bi se na vrijeme reagiralo na sigurnosne prijetnje.