Stabilnost aktivnih radiofrekvencijskih sustava s prostorno-vremenskom simetrijom : diplomski rad - Krhač, Katjana (K. Krhač, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Načinjen je kratak pregled literature o aktivnim metamaterijalima i radiofrekvencijskim sustavima koji oponašaju kvantne sustave s prostorno-vremenskom (PT) simetrijom. Analizirana je mogućnost praktične izvedbe jednodimenzionalnog PT sustava koji oponaša pozitivnu i negativnu rezistivnu metapovršinu pomoću prijenosne linije zaključene pozitivnim i negativnim otporom. Detaljnije je objašnjen i analiziran negativni otpor izveden koristeći negativni konverter impedancije pomoću operacijskog pojačala s otporom u pozitivnoj povratnoj vezi. Također je detaljno prikazana analiza stabilnosti prijenosne linije zaključene pozitivnim i negativnim otporom koristeći ADS. Teorijski izračuni vezani uz negativni otpor i liniju zaključenu pozitivnim i negativnim otporom provjereni su mjerenjima na laboratorijskom prototipu. Mjerenjima na vektorskom analizatoru mreža pokazan je stvarni iznos otpora kojeg generira prototip negativnog otpora. Mjerenjem linije zaključene pozitivnim i negativnim otporom na osciloskopu provjerena je stabilnost. Rezultati mjerenja su u potpunosti potvrdili teorijske izračune vezane uz uvjete i područja stabilnosti.