Upravljanje uređajima u Internetu stvari : diplomski rad - Krčelić, Karlo (K. Krčelić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari je globalna infrastruktura za informacijsko društvo koja omogućuje međusobno povezivanje (fizičko i virtualno) uređaja na trenutnim i budućim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Broj uređaja spojenih na Internet značajno raste pa je tako još 2008. godine broj uređaja spojenih na Internet nadmašio broj ljudi, a očekuje se kako će do 2020. godine broj uređaja spojenih na Internet nadmašiti broj ljudi u omjeru četiri naprema jedan. Kako bi se zadovoljilo nove potrebe i zahtjeve koje je donio Internet stvari, razvijeno je i mnogo novih protokola koji su optimizirano upravo za rad u Internetu stvari. Neki od najpopularnijih protokola koji se koriste u Internetu stvari jesu MQTT, CoAP, XMPP te AMQP, uz standardne protokole poput TCP-a, UDP-a, WebSocket-a te HTTP-a. Imajući gore navedene stvari na umu, razvijen je sustav za upravljanje uređajima u Internetu stvari koji koristi platformu Firebase te na taj način izbjegava potrebu za razvojem dediciranog poslužitelja. Uz platformu Firebase korišteni su razni alati i usluge koje Firebase nudi, poput usluga Firebase Cloud Firestore, Firebase Cloud Storage, Firebase Cloud Messaging, Firebase Cloud Functions i Firebase Authentication. Uz to, u sustav su uključeni i Raspberry Pi 3 Model B na kojem je pokrenut operacijski sustav Android Things uz pripadajuću aplikaciju te aplikacija za pokretne uređaje s operacijskim sustavom Android.