Upravljanje razgovorom s Nao robotom korištenjem POMDP metode : diplomski rad - Kužet, Barbara (B. Kužet, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovoga rada upravljanje je dijalogom NAO robota i djeteta u svrhu dijagnostike autizma. Upravljanje razgovorom ostvareno je POMDP modelom koji omogućava modeliranje neodređenih procesa kakav je i razgovor te praćenje stanja djeteta koje je neosmotrivo. Na temelju djetetovih odgovora donosi se ocjena njegovog stanja, a moguća su tri stanja djeteta: dijete je tipičnog razvoja, dijete ima poremećaj visoko funkcionalnog autizma ili ima poremećaj niskofunkcionalnog autizma. Odgovori djeteta prvo se klasificiraju u jednu od 6 određenih skupina, a zatim se šalju kao opservacije POMDP modelu koji u odnosu na njih određuje akcije robota. POMDP model pokazuje dobro vladanje za točnost prepoznavanja odgovora djeteta od 80% i više. Simulacijama razgovora za nekoliko scenarija, pokazano je da se izgrađenim modelom uspješno vodi razgovor i da automatski generirana ocjena stanja djeteta daje zadovoljavajuće rezultate.