Modeliranje ponašanja napadača na Internetu prije i tijekom provođenja napada : diplomski rad - Kramarić, Igor (I. Kramarić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Napredne ustrajne prijetnje danas su veliki sigurnosni problem organizacijama. Da bi se organizacije uspješno obranile od takve vrste napadača potrebno je pratiti i detaljno analizirati njihovo djelovanje. U ovom radu opisana je tehnika modeliranje napadača koja može pomoći u praćenju djelovanja napadača na efikasan, efektivan i strukturiran način. Opisani su najpoznatiji modeli, te je dan primjer korištenja modela na primjerima napada koji su se dogodili u stvarnom svijetu. Također dan je pregled i evaluacija alata za emulaciju napadača koji se temelje na tim modelima te je prikazan rad s Caldera alatom. Na kraju je dan prijedlog mogućih daljnjih smjerova istraživanja.