Klasifikacija slika dubokim konvolucijskim modelima : završni rad - Kralj, Krešimir (K. Kralj, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Klasifikacija slika prirodnih scena je neriješen problem računalnog vida s mnogim zanimljivim primjenama. U posljednje vrijeme najbolji rezultati u tom području postižu se pristupima utemeljenima na dubokim konvolucijskim modelima. Za ovaj rad posebno su zanimljivi nadzirani pristupi gdje je svaka slika skupa za učenje označena semantičkim razredima objekata koje slika sadrži. U ovom radu, korištene su konvolucijske neuronske mreže, trenutno najpopularniji alat u području klasifikacije slika. U okviru rada, proučena je dokumentacija programskog okvira Tensorflow te biblioteke programskog jezika Python za rukovanje matricama i slikama. Izrad̄ena je izvedba programskog sustava za učenje i primjenu jednostavne klasifikacijske arhitekture korištenjem konvolucije, sažimanja, normiranja i potpuno povezanih slojeva.