Određivanje intenziteta odnosa prijateljstva među korisnicima na društvenoj mreži temeljem njihova mrežnog međudjelovanja : diplomski rad - Krakan, Sanja (S. Krakan, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Društvene mreže su jedan od popularnijih načina komunikacije današnjice, a među najpoznatijim je Facebook koji prosječno ima milijardu aktivnih korisnika dnevno. Cilj ovog diplomskog rada je pratiti međudjelovanja korisnika na društvenoj mreži, otkriti kakav je njihov odnos u stvarnom životu i kvantificirati ga. Provedeno je istraživanje putem upitnika na temelju kojeg je dobiven uvid u pojedine komunikacijske parametre koji su korišteni, iz perspektive korisnika. Izgrađen je matematički model koji koristi važnost pojedinih parametara prema algoritmu nasumičnih šuma koji pripada skupu algoritama nadziranog učenja, raspodjelu temeljenu na odgovorima ispitanika istraživanja i eksperimentalno određene koeficijente u svrhu pridavanja veće važnosti pojedinim parametrima. Model je kroz rad verificiran i uspoređen s modelom postojećeg istraživanja.