Mjerenje i analiza disanja primjenom UWB tehnologije : diplomski rad - Kovačić, Zrinka (Z. Kovačić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu, predstavljena je neinvazivna metoda za mjerenje i analizu disanja korištenjem DecaWave modula DWM1000 koji je u skladu s IEEE 802.15.4-2011 UWB standardom. UWB odašiljač, postavljen na prednjoj strani prsnog koša, odašilje ultra-kratke monocikličke impulse zadanom frekvencijom ponavljanja impulsa na ultra-širokom frekvencijskom području. UWB prijemnik, postavljen na stražnjoj strani prsnog koša, mjeri impulsni odziv kanala (CIR). Na izlazni signal UWB modula primijenjen je algoritam za izlučivanje značajki disanja. Referentni sustav za kontinuirano praćenje disanja mjerenjem promjene volumena prsnog koša temelji se na promjeni otpora vodljive gumene trake. Razvijeni sustavi su vremenski sinkronizirani i uspoređeni su rezultati mjerenja disanja pomoću UWB sustava i referentnog sustava. Dobiveni rezultati potvrđuju uspješno mjerenje i analizu disanja korištenjem modula DWM1000.