Određivanje karakteristika informacijskog sustava temeljenog na webu u ranim fazama dizajna primjenom tehnika modeliranja : diplomski rad - Kosanović, Bojan (B. Kosanović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Performanse sustava spadaju u nefunkcijske zahtjeve o kojima uz funkcijske također treba voditi računa. Veliki informacijski sustavi, naime, često imaju uska grla zbog kojih se njihove performanse ne mogu poboljšati jačim hardverom. Jedno od mogućih rješenja je da se nefunkcijski zahtjevi provjeravaju u fazi modeliranja sustava da se izbjegne potreba za ponovnim dizajniranjem i implementiranjem. U tu svrhu su razvijeni alati za simulaciju softverskih arhitektura kao što je Palladio Component Model (PCM). U sklopu ovog diplomskog rada u PCM-u je napravljen pojednostavljeni model jednog web-sustava (TPC-W) koji predstavlja jednu internetsku knjižaru kako bi se performanse modela usporedile s performansama implementacije. Rezultati su pokazali da je pojednostavljeni model sustava dobar za dobivanje okvirne procjene performansi i potvrdili pristup po kojem je dobro ispitati ponašanje modela sustava prije prelaska na implementaciju.