Usporedba Huffmanovog i aritmetičkog kodiranja pri kompresiji slike : završni rad - Kurek, Andrea (A. Kurek, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je usporedba dva najpoznatija algoritma za entropijsko kodiranje, Huffmanovog i aritmetičkog. Točnije, usporedba je temeljena na tome koji od ta dva algoritma je bolji kod kompresije slike u JPEG formatu. Sukladno tome, ukratko je opisan način rada JPEG-a te uloga Huffmanovog i aritmetičkog algoritma u tom postupku. Huffmanov i aritmetički algoritam su opisani tekstualno, dijagramom toka, jednostavnim primjerom i izvedbom u programskom jeziku Python, a zatim su primijenjeni nad konkretnim podacima koji nastaju pri kompresiji slike neposredno prije entropijskog kodiranja. Parametri prema kojima se provodila usporedba jesu stupanj kompresije i složenost algoritama. Na temelju tih podataka i rezultata dobivenih testiranjem algoritama, zaključeno je da je aritmetički algoritam pogodniji u postupku kompresije slike od Huffmanovog algoritma.