Estimacija linearnih trendova u financijskim vremenskim nizovima : završni rad - Kovačević, Tomislav (T. Kovačević, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Strategije trgovanja trendom temelje se na indikatorima trenda. Kao indikator trenda mogu nam poslužiti mnogobrojne matematičke procjene vremenske serije. Procjene vremenske serije ovise o svojim parametrima. Često nam jedna procjena nije dovoljna te njenu snagu i potvrdu možemo dobiti koristeći isti indikator trenda, ali varirajući njegove parametre. Za SMA to je duljina vremenskog okvira, dok je za L1 trend filtriranje to duljina vremenskog okvira kao i smisleni raspon lambdi za odabrani okvir. Ovisno o parametrima indikatora, oni će brže odnosno sporije reagirati na promjene vremenske serije, a upravo koristeći veći broj parametara za procjenu serije možemo dobiti bolju potvrdu i snagu trenda u prosjeku. „Sigurnijim“ indikatorom trenda, lakše je osmisliti strategiju trgovanja koja garantira veću dobit uz manji rizik. Koristeći L1 trend filtriranje pokušavamo postići snagu i potvrdu trenda, te na temelju dobivenog rezultata osmisliti i opisati strategiju trgovanja koja osigurava što veću dobit. Svi dobiveni rezultati prikazani su na ilustrirajućim primjerima.