Zaštita energetskih transformatora : završni rad - Koprivec, Krešimir (K. Koprivec, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Energetski transformatori ključna su sastavnica današnjeg elektroenergetskog sustava. Njihova zaštita neophodna je za adekvatno funkcioniranje mreže. Sustavi zaštite moraju biti projektirani tako da pravovremeno detektiraju pojavu kvara. Također, moraju uzeti u obzir tehničke specifikacije transformatora kojeg štite. Najčešće korištena zaštita transformatora jest relejna zaštita. Unutar nje, postoje tri vrste zaštite: nadstrujna, distantna i diferencijalna. Svaka od njih imaju svoje pozitivne i negativne karakteristike, no, ono što ih povezuje jest svojstvo selektivnosti. Uz navedenu zaštitu, koristi se i druge vrste zaštite koje transformator štite od preopterećenja, najčešće onog termičkog. Dakako, ne postoji idealni recept za zaštitu već ona ovisi o kontekstu u kojem se transformator nalazi.