Svjesnost humanoidnog robota Pepper o ljudima na sceni u predstavi R.U.R. : diplomski rad - Kovačević, Marko (M. Kovačević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Koristeći ROS i programski jezik Python napravljeno je pozicioniranje robota Pepper u odnosu na grupu ljudi radi započinjanja interakcije. Program razlikuje slučajeve kada grupu čini jedna, dvije i tri ili više osoba. Napravljen je i program za pozicioniranje robota na pozornici koji uzima u obzir položaj publike kako robot ne bi okrenuo leđa publici. Dan je prijedlog koncepta za pozicioniranje više robota koji se bazira na metodama korištenima u slučaju s jednim robotom.