Operacije nad sivom slikom temeljene na neizrazitoj logici i neuro-neizrazitim sustavima te primjena na rješavanje Captcha-testova : diplomski rad - Kovačević, Janko (J. Kovačević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Postoji niz različitih operacija koje je moguće raditi nad slikama s 256 nijansi sive boje (engl. grayscale images) a koje uključuju poboljšanje kontrasta, detekciju rubova i slično. U okviru ovog diplomskog rada implementirane su operacije poboljšanja kontrasta, uklanjanja zrnatog šuma te detekcije rubova temeljeći se neizrazitoj logici te neuro-neizrazitim sustavima. Razrađuje se model adaptivnog neuro-neizrazitog sustava (ANFIS) te algoritmi pomoću kojih model može učiti iz podataka. Razvijeni postupci primjenjeni su na rješavanje odabrane vrste Captcha-testova.