Afektivno računarstvo na ugradbenim računalima : diplomski rad - Malić, Denis (D. Malić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Korištenje emocija u interakciji čovjeka sa računalom je povezano sa praktičnim aplikacijama koje su postale svakodnevnica. Unatoč tome, izazovi koje sustavi koji imaju cilj klasificirati emocionalna stanja predstavljaju su veliki. Počevši od neodređenosti emocionalnih granica do računske zahtjevnosti često upotrebljavanih algoritama i funkcija koje implementiraju klasifikatore. U ovom projektu je korišteno ugradbneno računalo za potrebe prepoznavanja afektivnih stanja koje uključuju: računanje značajki i statističkih mjera, prilagodbu baze, treniranje klasifikatora, evaluaciju točnosti i mjerenje vremena izvođenja implementiranih algoritama. Zadaće ovog projekta su izvršene korištenjem openSMILE alata za računanje značajki i Python funkcija za implementiranje klasifikatora. Nakon što je procijenjena upotrebljivost više klasifikatora uz razne parametre, SVM klasifikator je treniran sa skupom za treniranje i komparativna evaluacija u vidu vremena izvođenja i točnosti je izvršena. Točnost je usporediva sa ostalim radovima. Vrijeme izvođenja na Raspberry Pi pokazuje poboljšanja sa smanjenjem frekvencije uzorkovanja, ali ne zadovoljava marginu za izvođenje u stvarnom vremenu. Zadovoljavajuća točnost je djelom posljedica pažljive prilagodbe baze koja osigurava da su afektivna stanja približno jednako zastupljena u skupu za treniranje i testiranje.