Relejna zaštita vjetroelektrane : diplomski rad - Golemac, Julka (J. Golemac, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U svijetu ubrzanog rasta stanovništva i tehnologije,povećava se potreba za čistom energijom. Najbrža rastuća elektrana na obnovljive izvore je vjetroelekrana. Da bi isporučena energija doprinijela stabilnosti i sigurnosti prijenosnog i distribucijskog sustava potrebno ju je zaštiti. U radu je opisana relejna zaštita kojom se postiže siguran rad vjetroagregata. Istraženi su problemi s kojima se zaštite susreću u praksi bilo da je kvar na vjetroelektrani ili na mreži na kojoj je spojena. Da bi se smanjili utjecaji udara munje na opremu i ljude koristi se zaštita od udara munje. Ona mora biti dobro izvedena jer amplituda struje udara u kratkom vremenu postiže veliki iznos. Također je i uzemljenje vjetroelektrane, koje ima ulogu odvođenja visokog prenapona i struje, obrađeno u radu.