Prepoznavanje i klasificiranje entiteta u tekstovima i povezivanje sa semantičkim izvorima podataka : diplomski rad - Kočiš, Domagoj (D. Kočiš, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U prvom dijelu ovog rada opisane su metode koje se koriste za prepoznavanje i klasificiranje entiteta u tekstu s naglaskom na metode strojnog učenja. Opisani su klasifikatori SVM i HMM koji se vrlo često primjenjuju kod rješavanja ovog problema. Nakon toga je dan pregled nekih postojećih alata i gotovih implementacija sustava za prepoznavanje entiteta te je opisano kako se oni koriste. Na kraju je opisana implementacija vlastitog sustava korištenjem klasifikatora SVM. Drugi dio rada odnosi se na povezivanje entiteta sa semantičkim izvorima podataka te je prikazano kako su u njima podaci pohranjeni te kako se nad njima obavljaju upiti. Na kraju je implementiran dio sustava koji entitete pronađene u tekstu povezuje sa semantičkim izvorima podataka DBpedia i Wikidata.