Upravljanje potrošnjom u podatkovnim centrima : završni rad - Knezović, Marijo (M. Knezović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je opisati i analizirati koncept upravljanja potrošnjom te njegove mogućnosti i prepreke. U radu je kratko objašnjen proces liberalizacije elektroenergetskog sustava, potrebe za upravljanjem potrošnjom te mogućnostima upravljanjem potrošnjom. Kratko je objašnjen način rada podatkovnog centra te mogućnosti upravljanja potrošnjom u njemu. Koristeći optimizacijski softver, na temelju stvarnih podataka o potrošnji podatkovnog centra, dobiveni su parametri kojima se minimiziraju troškovi pogona samog centra tijekom jednog dana. Iz njih se jasno zaključuje da se upravljanjem potrošnjom mogu postići značajne uštede.