Automatska regulacija napona energetskih transformatora : diplomski rad - Klobučar, Željko (Ž. Klobučar, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Za regulaciju napona i jalove snage u prijenosnim mrežama koriste se različiti kompenzacijski uređaji (poprečne prigušnice i kondenzatorske baterije, statički VAR kompenzatori i ostali FACTS uređaji). Sve češće koriste se i regulacijski transformatori s uzdužnom regulacijom, čija je uloga održavanje napona u određenom dijelu mreže. Regulacija je automatska te se vrši preko regulacijske sklopke koja omogućuje mijenjanje prijenosnog omjera pod naponom. Iako imaju dosta prednosti, ponekad u slučaju poremećaja u mreži mogu uzrokovati daljnje propadanje napona. U ovom radu, u programu ETAP 16.0.0, na primjeru testne mreže, analizira se utjecaj automatske uzdužne regulacije transformatora na naponske prilike u mreži.