Dizajn i implementacija FIR filtara s rijetkim impulsnim odzivima : diplomski rad - Frljić, Anita (A. Frljić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisani dizajn i implementacija FIR filtara s rijetkim impulsnim odzivima. Za dobivanje rijetkih koeficijenata filtra (K) koristi se algoritam iterativne promjene praga (IHT). Aproksimacija je dobivena metodom najmanjih kvadrata u kombinaciji s algoritmom padajućeg gradijenta. Parametar K predstavlja broj koeficijenata filtra koji su različiti od nule i koristi se umjesto originalnog reda filtra, čime se ostvaruje implementacija većih redova filtra na sklopovlje uz isto zauzeće memorije. U memoriju se spremaju redom dobiveni K koeficijenti pri čemu se pojedinom uzorku, koji se množi s koeficijentima tijekom konvolucije, daje odmak pozicijom koeficijenta. Razvijen je fizički ostvariv model FIR filtra s rijetkim impulsnim odzivom korištenjem jednog množila i akumulatora i optimiran je za implementaciju na programabilnim logičkim poljima (FPGA). Implementacija na Zynq sklopovlju pokazuje da se rijetkom reprezentacijom koeficijenata, koristeći navedeni algoritam, mogu ostvariti dobra svojstva filtra.