Projektiranje cijevnih sabirnica u visokonaponskom postrojenju : završni rad - Klepo, Lovro (L. Klepo, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Sabirnice su okosnica svakog rasklopnog postrojenja, a izvode se od neizoliranih bakrenih ili aluminijskih vodiča. One povezuju vodove kojima se električna energija dovodi, s vodovima koji dalje odvode električnu energiju prema potrošačima. U visokonaponskom postrojenju zauzimaju jednu od ključnih uloga, te su stoga nezaobilazan element prilikom dimenzioniranja i projektiranja u elektroenergetici. Projektiranje sabirnica izražava veliku problematiku, jer zahtijeva znanja iz različitih disciplina kao što su: fizika, elektrotehnika, metalurgija te znanja iz proizvodnje i prijenosa toplinske energije. Za rasklopna postrojenja do nazivnog napona 35 kV koriste se okrugli, plosnati i U- profili, dok se u visokonaponskim postrojenjima (110 kV, 220 kV, 400 kV) upotrebljavaju sabirnice izvedene u obliku cijevi ili užeta.