Analiza utjecaja realizacije novih projekata hidroelektrana na mogućnost prihvata obnovljivih izvora u Hrvatskoj i okolnoj regiji : diplomski rad - Klenkar, Ivan (I. Klenkar, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Klimatski uvjeti u svijetu mijenjaju se iz dana u dan. Svjetski problemi kao posljedice klimatskih promjena sve su očitiji. Konsenzus svjetske znanstvene i stručne zajednice je da je djelovanje čovjeka na okolinu, ponajviše u emisijama stakleničkih plinova jedan od ključnih razloga za ubrzavanje posljedica klimatskih promjena, ponajviše porasta prosječne temperature zraka na Zemlji. Pojačana penetracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav jedan je od načina rješavanja problema povećanja emisija CO2. U radu se na temelju izrađenog regionalnog modela ispitao utjecaj povećanja kapaciteta u reverzibilnim i akumulacijskim hidroelektranama kao i utjecaj projekata revitalizacije postojećih hidroelektrana na mogućnost penetracije obnovljivih izvora energije. Zbog intermintentnih karakteristika energije vjetra elektroenergetski sustav zahtjeva dodatnu fleksibilnost koju mu mogu pružiti hidroelektrane koje su najbolji pružatelj takvih usluga, posebice u zemljama jugoistočne Europe koje obiluju instaliranim kapacitetima hidroelektrana.