Sustav za upravljanje i monitoring sinkronog agregata temeljen na komunikaciji pomoću OPC servera : diplomski rad - Klas, Krešimir (K. Klas, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je OPC tehnologija i njena primjena u industrijskoj komunikaciji. Razvijen je sustav za monitoring sinkronog stroja temeljen na OPC tehnologiji u labaratorijskim uvjetima. Sustav se sastoji od sinkronog agregata, Power Analyser-a, PLC-a, OPC servera, LabVIEW aplikacije i Citadel baze podataka. Sustav mjeri i prikazuje fizikalne veličine sinkronog stroja kao što su naponi, struje i snage. Također, ostvareno je spremanje povijesnih vrijednosti tih veličina i omogućen pregled povijesnih zapisa. Sustav je testiran u laboratorijskim uvjetima i dokazana je njegova funkcionalnost. Cijeli postupak detaljno je dokumentiran.