Praćenje osoba u videozapisima : završni rad - Kujundžić, Martina (M. Kujundžić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Zbog primjenjivosti u stvarnom životu, praćenje osoba kao segment računalnog vida je iznimno zanimljivo. Kroz ovaj rad prikazani su neki od algoritama putem kojih se može ostvariti tražena funkcionalnost. Programsko ostvarenje je putem programskog paketa OpenCV, a ostvareno je u jeziku Python. Korišten je Python 2.7 i OpenCV 3.1. Podržani algoritmi praćenja su: Boosting Tracker, MIL Tracker, KCF Tracker, TLD Tracker i Median Flow Tracker. Korisniku je omogućeno označavanje jedne osobe unutar videozapisa putem pravokutnog okvira. Prema poziciji okvira, dalje se koriste navedeni algoritmi putem kojih se okvir pomiče po području kretanja osobe unutar videozapisa. Kvaliteta praćenja ovisi i o početnom odabiru okvira, kao i o korištenom algoritmu. Funkcionalnost svakog od navedenih algoritama povezana je s videozapisom na kojem se određeni algoritam koristi. Zbog toga je pri odabiru algoritma bitno poznavati njegove karakteristike, kao i video na kojem će se primjenjivati.