Detekcija i praćenje igrača u nogometnim scenama : diplomski rad - Kiš, Tomislav (T. Kiš, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad daje usporedbu efikasnosti Faster R-CNN modela i klasičnih metoda računalnog vida za problem detektiranja igrača u scenama. Ispitani modeli Faster R-CNN-a učeni su na dva različita skupova s označenim pješacima. Prikazani su rezultati, navedeni problemi i nedostaci te mogućnosti dorade. Klasičan pristup zasniva se na oduzimanju pozadine te dodatnom procesiranju detektiranih regija. Korištene su paralelne i optimirane funkcije iz biblioteke otvorenog koda OpenCV. Ispitani su parametri k-NN metode oduzimanja pozadine i morfoloških transformacija za otklanjanje uvjeta scene. Opisani su algoritmi praćenja i analize detektiranih igrača te rezultati i moguća poboljšanja.