Neizrazita logika u analizi vremenskih sljedova : diplomski rad - Kolobara, Vinko (V. Kolobara, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Uobičajeni algoritmi analize ﬁnancijskih vremenskih slijedova uglavnom su temeljeni na pravilima koja signaliziraju optimalno vrijeme ulaska ili izlaska iz pozicije u određenom slijedu. Zbog toga je korišten neizraziti sustav zaključivanja koji također omogućuje deﬁniranje pravila pa i učenje istih uz neki algoritam strojnog učenja, tj. genetski algoritam. Uz primjenu na ﬁnancijske vremenske slijedove, ispitana je sposobnost učenja neizrazitih pravila i na problemima klasiﬁkacije i regresije. Za svaki od navedenih problema potrebno je deﬁnirati poseban genotip i evaluacijsku funkciju, a u slučaju regresije i poseban način kooperativne koevolucije. Analizira se uspješnost navedenih algoritama u usporedbi s već postojećim algoritmima specijaliziranih za te probleme.