Interakcija humanoidnog robota Pepper s ljudima na sceni u predstavi R.U.R. : diplomski rad - Kićinbaći, Luka (L. Kićinbaći, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je autonomna interakcija robota i čovjeka. Da bi se osigurala zadovoljavajuća robusnost sustava, cjelokupna izvedba interakcije napravljena je kao automat stanja. Stanja koja su implementirana u robotu su: mapiranje prostora, lokalizacija robota u prostoru, navigacija robota u željenu točku u prostoru, pronalazak čovjeka, sigurno pozicioniranje ispred čovjeka, prepoznavanje govora i emocija i izgovor robota uz manipulacija rukama. Rad je podijeljen na više cjelina u kojima se detaljno objašnjavaju svako od pojedinih stanja. Platforma na kojoj je izveden eksperiment je ROS, korišteni programski jezik unutar platforme je Python.