Integracija sustava m-zdravstva i sustava za obradu velike količine podataka : diplomski rad - Kerep, Melita (M. Kerep, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Rad opisuje različita rješenja u mobilnom zdravstvu. Osim samih aplikacija, proučeni su i opisani poslovni modeli i integracija aplikacija u postojeće zdravstvene sustave. Naglasak je na modele koji žele preokrenuti dosadašnji pogled na zdravstveni sustav i staviti u potpunosti pacijenta u fokus, dok bi se liječnici i ostali zdravstveni djelatnici obavještavali tek kada bi bilo potrebe za time. Opisani su primjeri i arhitekture sustava mobilnog zdravstva integriranih sa sustavima za obradu velikih količina podataka. U praktičnom dijelu predstavljena je integracija mobilne aplikacije sa Hadoop ekosustavom. Korištena je platforma Hortonworks Sandbox koja je pokretana lokalno kao virtualni stroj. Za upite je korišten HiveQL jezik koji je vrlo sličan SQL-u. Obrada podataka je provedena alatima Apache Pig i Apache Zeppelin. Apache Pig je korišten za pisanje i izvođenje skripte za izračunavanje kretanja prosječnih mjesečnih vrijednosti glukoze u krvi, dok je Apache Zeppelin korišten za vizualizaciju dobivenih rezultata.