Modeliranje transformatora kao četveropola : završni rad - Kolar, Gabrijel (G. Kolar, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Transformatori su jedan od glavnih dijelova gotovo svakog električnog sklopa te je potrebno dobro poznavati ponašanje transformatora u njegovom radu. U ovom radu napravljeni su modeli transformatora na način da je transformator snage 50 VA promatran kao četveropol. Mjereni su y parametri četveropola te se iz dobiveni parametara izračunali svi ostali. Parametri mjereni pomoću akvizicijske kartice Digilent i strujne sonde Pearson 2877 te su dobiveni podaci obrađeni u programskom sustavu MATLAB.