Optički reflektometar u vremenskoj domeni : diplomski rad - Kojundžić, Antonia (A. Kojundžić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je dan pregled optičkih komunikacijskih sustava i njegovih glavnih komponenti – optičkog predajnika, optičkog prijamnika i svjetlovoda. Opisane su mjerne metode za ocjenu kvalitete optičkih veza i nadzor mreža. Uz metode mjerenja gušenja optičke niti, prikazani su i načini mjerenja drugog glavnog ograničavajućeg faktora - disperzije (intermodalne, kromatske i polarizacijske). Detaljno je opisan rad optičkog reflektometra u vremenskoj domeni (OTDR) koji se koristi za mjerenje gubitaka nastalih raspršenjem i refleksijom, zatim gubitaka spojeva i konektora, kao i gubitaka optičkih komponenti. Drugim riječima, reflektometrijska metoda služi za karakterizaciju optičkih veza. Nadalje, opisani su distribuirani optički senzorski sustavi koji se koriste za mjerenje naprezanja, promjene temperature, detekciju zračenja i sl. Na kraju je eksperimentalno izveden OTDR korištenjem standardnih mjernih instrumenata i optičkih komponenti. Pomoću izvedenog priručnog OTDR-a karakteriziran je standardni jednomodni svjetlovod duljine 60 km.