Segmentacija i lokalizacija zaklonjenosti lica uporabom dubokih neuronskih mreža : diplomski rad - Knežević, Simon (S. Knežević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom je radu uporabom dubokih neuronskih mreža ostvaren sustav za segmentaciju lica i lokalizaciju zaklonjenih područja koji radi bez ograničenja na pozu lica i vrstu zaklonjenosti. Razvijeni sustav omogućuje detekciju, procjenu 3D poze, segmentaciju, lokalizaciju zaklonjenosti i u konačnosti deidentifikaciju lica koja je provedena na područjima koja nisu bila zaklonjena. Za segmentaciju i lokalizaciju zaklonjenosti lica primijenila se metoda koja koristi duboke konvolucijske neuronske mreže. Lokalizirani su objekti koji zaklanjaju određene dijelove lica, a segmentirani vidljivi dijelovi lica iz svojih okolina. U konačnici se deidentifikacija lica u svrhu zaštite privatnosti provela metodom zamjene lica. Navedena metoda zatim je implementirana na video sekvence te je testirana na videozapisima koji variraju u broju lica, pozama, osvjetljenju i zaklonjenosti lica.