Kriptografski lanac blokova i primjene na pametne ugovore : diplomski rad - Katanić, Ivan (I. Katanić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: 2009. pojavljuje se prva uspješna implementacija elektroničke gotovine koja se ne temelji na centralnom autoritetu već na decentraliziranoj peer-to-peer mreži i kripto- grafskom lancu blokova. Nekoliko godina kasnije pojavljuje se platforma koja omo- gućava izradu decentraliziranih aplikacija povrh lanca blokova. Takvim aplikacijama mogu se implementirati i pametni ugovori, koji se jednom definiraju programskim ko- dom i objave, a zatim se sami izvršavaju, nepromjenjivi i neuništivi. Pomoću platforme i pametnih ugovora implementirali smo decentraliziranu platformu za nagradno rješa- vanje problema koja se ne oslanja na povjerenje u treće strane. Rješili smo i problem tajne objave rješenja usprkos javnosti podataka na lancu blokova, što može biti od koristi u mnogim drugim aplikacijama.