Sustav za komunikaciju pomoću vidljivog svjetla : završni rad - Ivanković, Mihaela (M. Ivanković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Komunikacija putem vidljive svjetlosti optička je bežična komunikacija koja za prijenos podataka koristi vidljivu svjetlost koja zauzima spektar od 380 do 750 nm. U ovom radu prikazana je implementacija jednostavnog sustava za komunikaciju vidljivom svjetlošću čije su glavne komponente HBLED diode kao odašiljač i fototranzistor kao prijemnik. Eksperimentalno su ispitani domet komunikacije pri dnevnim i mračnim uvjetima te odziv fototranzistora na svjetlosni signal. Implementiran je jednostavni VLC komunikacijski sustav koji za prijenos podataka koristi OOK modulaciju. Također je izveden i VLC sustav u kojemu je bljeskalica mobitela predstavljala odašiljač te je s fototranzistorom komunicirala koristeći Morseov kod. Naposljetku su testirane inteligentne RGB LED diode kao potencijalni napredak za primjene u VLC komunikaciji.