Izrada projekta konstrukcije za postavljanje fotonaponskog sustava : završni rad - Kasun, Branimir (B. Kasun, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Kako bi se maksimalno iskoristilo fotonaponske panele potrebno ih je postaviti pod određenim kutem kako bi bili maksimalno osunčani tijekom godine i na određenom razmaku kako bi se izbjegla zasjenjenja. U radu je prikazano projektiranje konstrukcije tlocrtnih dimenzija otprilike 9.5m x 6.5m, na koju je postavljeno 35 fotonaponskih modula različitih proizvođača. Prikazano je određivanje optimalnog kuta pod kojim se moduli postavljaju i određivanje njihovog razmaka. Napravljena je 3D skica konstrukcije u programu „SketchUp“ sa prikazanim dimenzijama glavnih dijelova. Također je napravljena kratka analiza proizvodnje električne energije za različite nagibe fotonaponskih modula, uključujući i optimalni.