Izvedba algoritma za precizno mjerenje fazne razlike harmoničkog ultrazvučnog signala : završni rad - Malić, Denis (D. Malić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu se proučava primjena sustava temeljenog na procesoru koji je namijenjen radu s podacima nepomičnog zareza, implementacijom algoritma određivanja fazne razlike ultrazvučnog signala. Najprije se rješava dvosmislenost registriranja faze harmoničnog signala koji na prijemnik dolazi zakašnjen za iznos višestukog perioda primjenjujući više-harmonijski signal s većim zajedničkim periodom od pojedinačnih. Zatim se matematički proučavaju diskretne Fourieove transformacije. Odabran je Gertzelov algoritam jer nema potrebe za računanjem svih kompleksnih uzoraka spektra. U daljnjem razvoju algoritma proučavaju se ograničenja i specifičnosti frakcionalne aritmetike, te se s obzirom na to isti ostvaruje u C-u. Jedna od posljedica tog pristupa je potreba za arkus tangens funkcijom dobivenom polinomijalnom aproksimacijom. Korišteni razvojni sustav je eZdsp TMS320VC5505.