Ostvarenje imperijalističkog optimizacijskog algoritma u programskom sustavu za evolucijsko računanje : završni rad - Jaklinović, Kristijan (K. Jaklinović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Rad opisuje problem optimizacije te pristup njegovom rješavanju. Objašnjava kako popularne metahueristike generaliziraju problem jednostavnim modelom te dublje opisuje metaheuristiku inspiriranu imperijalističkim borbama carstava. Sadrži pregled rezultata optimizacije imperijalističkog algoritma s obzirom na parametre metaheuristike. Kraj rada sadrži zaključak kroz kratki osvrt na problem optimizacije te dublje opisane imperijalističke metaheuristike.