Otkrivanje pogrešaka leksičkog transfera u tekstovima učenika stranog jezika : završni rad - Kačan, Marin (M. Kačan, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Automatizirano ispravljanje pogrešaka važan je zadatak obrade prirodnog jezika. Pogreške leksičkog transfera učestala su kod učenika stranih jezika. Najčešći je uzrok transfera višeznačnost riječi. Cilj ovog rada bio je osmisliti model koji otkriva i ispravlja takve pogreške za dva tipa jezičnih relacija: pridjevsko-imeničke i glagolsko-objektne. Implementirana su dva različita modela, od kojih drugi koristi metode nadziranog strojnog učenja, preciznije algoritam regresije pomoću stroja s potpornim vektorima. Jezik implementacije je Python. Ovaj projekt nastao je u suradnji s kineskim sveučilištem Xi'an Jiaotong-Liverpool University, te se oni ustupili skup podataka koji se jednim dijelom koristi u ovome radu.