Koncept programski upravljanih mreža u arhitekturi Internetom umreženih uređaja : završni rad - Kerman, Filip (F. Kerman, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Dvije glavne mrežne arhitekture u nastajanju, programski upravljane mreže i Internetom umreženi uređaji ovise jedno o drugom. Programski upravljane mreže nude ogromne prednosti za upravljanje mrežom i otvaraju nove načine komunikacije definirajući moćne, ali jednostavne elemente za prosljeđivanje koji mogu koristiti bilo koje polje paketa ili poruke da bi odredili odlazna vrata na koja će paket biti proslijeđen. Takve se pogodnosti mogu primjeniti na IoT i time riješiti neke od glavnih njegovih problema. Međutim, svejedno postoje izazovi koji se odnose na implementaciju IoT-a temeljenog na SDN-u. U ovom se radu opisuje arhitektura programski upravljanih mreža i arhitektura Internetom umreženih uređaja. Koncept programski upravljanih mreža u arhitekturi Internetom umreženih uređaja je isto opisan sa svojim nedostacima i izazovima, te sigurnosnim rješenjem.