Analiza sentimenta iz korisničkih recenzija ugostiteljskih objekata : završni rad - Kerčmar, Roman (R. Kerčmar, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Analiza sentimenta iz korisničkih recenzija teži predvidjeti korisničku ocjenu isključivo na temelju teksta. Ispitane su dvije arhitekture neuronskih mreža, Konvolucijske i dvosmjerne povratne mreže. Učene su kao regresijski i kao klasifikacijski modeli. Dvosmjerne povratne mreže u kombinaciji s LSTM ćelijom pokazale su se najbolje i prema Pearsonovom koeficijentu korelacije (0.842) i prema točnosti (0.65).