Procjena performansi usluge Netflix na osnovu analize kriptiranog prometa uporabom metoda strojnog učenja : diplomski rad - Jurković, Marko (M. Jurković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovoga rada bila je analiza mogućnosti procjene performansi videa platforme Netflix gledanih na pametnom telefonu pokretanom Android operacijskim sustavom, na temelju podataka dostupnih u šifriranom mrežnom prometu, koristeći algoritme strojnog učenja. Konkretno, gledani Netflix video zapisi klasificirani su u tri klase, ovisno o trajanju njihovog početnog kašnjenja. U tom smislu postavljeno je laboratorijsko okruženje za izgradnju skupa podataka za strojno učenje, tj. klasifikaciju. Izrađene su snimke ekrana pametnog telefona tijekom gledanja Netflix video zapisa koristeći aplikaciju za snimanje ekrana. Ukupno je izrađeno 300 snimki ekrana. Te snimke su zatim analizirane te su stvorene zapisničke datoteke s informacijama o trajanjima početnih kašnjenja pojedinih video zapisa. Na temelju zapisničkih datoteka provedena je analiza početnih kašnjenja. Nadalje, proveden je pokušaj dobivanja dodatnih informacija s aplikacijske razine, primarno informacije o razinama kvalitete gledanih video zapisa. Pokušaj se pokazao neuspješnim. Konačno, koristeći pomoćne skripte, generiran je završni skup značajki za algoritme strojnog učenja, i to za svaki gledani video. Konačni skup podataka činilo je 298 instanci. Za klasifikaciju se koristio Weka radni okvir za strojno učenje. Stvoreni su klasifikacijski modeli koristeći ukupno sedam klasifikacijskih algoritama. Za svaki pojedini model stvoren je podskup značajki. Rezultati klasifikacije pokazali su kako se klasa početnog kašnjenja videa usluge Netflix može relativno precizno predvidjeti. Primjerice, jednostavan algoritam OneR točno je klasificirao 71.9% instanci, dok je složeniji algoritam Bagging točno klasificirao 73.5% instanci. S obzirom na to da konačni skup podataka nije uključivao podatke o kvaliteti gledanih video zapisa, budući rad na ovu temu mogao bi se fokusirati na razvoj metode za dobivanje te informacije s aplikacijske razine. Nadalje, tijekom istraživanja u sklopu ovog rada nije uočena niti jedna pojava događaja zastajkivanja, pa bi se u budućem radu mogli pokušati izazvati ti događaji.